Falske nyheter på Facebook

Siste nytt om Facebook..png

Falske nyheter får fortsatt god spredning på Facebook. Til tross for at Facebook sier de aktivt jobber for å stanse spredning av falske nyheter: De 50 mest virale, falske nyhetene fikk samlet drøyt 22 millioner delinger, likerklikk og kommentarer på Facebook i 2018.

Det viser tall fra BuzzSumo og Trendolizer. Antallet er kun redusert med syv prosent sammenlignet med topp 50-listen fra 2017, og viser faktisk en økning(!) fra 2016-listen.

...men Facebook-sjefen er fornøyd med 2018. Ja, du leste riktig. I et innlegg på sin Facebook-side skriver Mark Zuckerberg at han er ‘stolt av fremskrittene’ selskapet har gjort i 2018. Anbefaling: Ta en kikk på denne oversikten over alle skandalene og avsløringene som rystet Facebook i 2018, og les deretter innlegget fra Zuckerberg.

Android-apper deler brukerdata med Facebook i det skjulte. En gjennomgang av 34 populære apper viser at 20 av dem sendte data til Facebook uten at brukerne hadde gitt dem samtykke. Om funnene (PDF, 51 sider) stemmer vil dette trolig være et brudd på EUs personvernforordning (GDPR).

Facebook mottar også data om personer som ikke har Facebook-konto. Blant appene som deler data er Skyscanner, TripAdvisor, MyFitnessPal og Kayak.

...og Tyskland vurderer å bøtelegge Facebook. Det tyske konkurransetilsynet undersøker nå om Facebook misbruker sin dominerende posisjon gjennom den omfattende innsamlingen av data om sine brukere. I et intervju med Rheinische Post (tysk) poengterer tilsynets leder at Facebook ikke er gratis, og at brukerne betaler med sine brukerdata. En beslutning fra tilsynet ventes ‘tidlig i 2019’.

Færre dansker bruker Facebook. Nedgangen er størst i aldersgruppen 12-24 år, hvor antallet som daglig bruker Facebook har falt med åtte prosent det siste året. Det viser en rapport fra DR Medieforskning som publiseres senere i januar.

Hvor ofte er du innom Facebook? Er det forsatt det sosiale nettverket du bruker mest? 

Samarbeid Helt digital.png

0 kommentarer

Det er ingen kommentarer ennå. Bli den første til å legge igjen en kommentar!

Legg igjen en kommentar